Skip to content Skip to footer
Τριχοπτωση

Γυναικεια τριχοπτωση

Η φαλάκρα θεωρείται ως επί το πλείστον ως ανδρικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν είναι. Σαράντα τοις εκατό όλων των γυναικών υποφέρουν από κληρονομική φαλάκρα. Το 15% των γυναικών ακόμη και πριν από την εμμηνόπαυση, μερικές φορές σε νεαρή ηλικία.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες υποφέρουν από (προσωρινή) τριχόπτωση λόγω άγχους, έλλειψης σιδήρου ή μετά την εγκυμοσύνη. Ακόμη ένα 2% των γυναικών υποφέρουν από την πάθηση της γυροειδής αλωπεκίας, η οποία προκαλεί αραίωση σε σημεία του κεφαλιού

Αιτιες γυναικειας τριχοπτωσης

vrouwelijk-patroon-van-haaruitval-.png

Είδη γυναικείας τριχόπτωσης

Για να αντιμετωπίσετε την αραίωση μαλλιών, είναι σημαντικό να μάθετε πρώτα τον λόγο. Συνήθως, υπάρχει μια αναγνωρίσιμη αιτία για την υπερβολική τριχόπτωση. Για παράδειγμα, η ηλικία παίζει ρόλο, η διατροφή, το άγχος, κάποια πιθανή ασθένεια, η χρήση φαρμάκων ή η χημειοθεραπεία. Η σωστή διάγνωση από έναν επαγγελματία είναι πάντα το πρώτο βήμα στην επιλογή της θεραπείας.

Πιο συχνές αιτίες

  • κληρονομική φαλάκρα
  • παθήσεις μαλλιών
  • ορμόνες
  • στρες
  • φαρμακευτική αγωγή

Ειναι κληρονομικη η τριχοπτωση ή οχι;

Η κληρονομική φαλάκρα (ανδρογενετική αλωπεκία) είναι η πιο κοινή αιτία φαλάκρας στις γυναίκες, όπως και στους άνδρες. Δεν πρόκειται για ασθένεια των μαλλιών, αλλά για μια φυσική διαδικασία του σώματος που επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες και ορμόνες. Στις γυναίκες, αυτός ο τύπος φαλάκρας εμφανίζεται συνήθως στην εμμηνόπαυση όταν μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων. Η διαδικασία ανάπτυξης της τρίχας διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι επίσης γνωστή ως «ανδρική φαλάκρα». Μπερδεμένο, γιατί επηρεάζει και τις γυναίκες.

Σημάδια γυναικείας κληρονομικής φαλάκρας

Στις γυναίκες, η κληρονομική φαλάκρα μπορεί να αναγνωριστεί ακόμη και από την αραίωση που απλώνεται στην επιφάνεια της τρίχας. Τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά από το στέμμα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Τελικά, αυτό θα οδηγήσει σε μόνιμη φαλάκρα.

Αλλοι λογοι τριχοπτωσης

Εάν η κληρονομική φαλάκρα δεν είναι η αιτία, η τριχόπτωση μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες. Στις γυναίκες, οι ορμονικές διακυμάνσεις, όπως κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, μπορεί να είναι η αιτία της τριχόπτωσης. Τα αναισθητικά φάρμακα, τα αντιβιοτικά, ορισμένα αντιεπιληπτικά και τα δισκία ελονοσίας είναι επίσης γνωστό ότι μερικές φορές προκαλούν τριχόπτωση. Τα αντικαρκινικά φάρμακα (χημειοθεραπεία) είναι διαβόητα για την πρόκληση τριχόπτωσης. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη τριχοφυΐα ή ακόμα και σε πλήρη διακοπή της ανάπτυξης της τρίχας. Μπορεί επίσης να υπάρχει ασθένεια των μαλλιών, όπως η γυροειδής αλωπεκία.

Ανησυχείτε για τη τριχόπτωση;

Οι γυναίκες συχνά σοκάρονται όταν ξαφνικά χάνουν περισσότερα μαλλιά από το κανονικό. Ωστόσο, η τριχόπτωση στις γυναίκες δεν είναι άμεση αιτία πανικού. Είναι συχνά προσωρινή στη φύση και εάν η τριχόπτωση είναι ήδη δομική, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί. Η εξέταση από ειδικό ιατρό και η σωστή διάγνωση είναι πάντα το πρώτο βήμα για να λύσετε το πρόβλημά σας.

haaruitval-vrouwen-482429.png

Γεγονοτα & αριθμοι

των γυναικών βιώνουν κάποια στιγμή κληρονομική φαλάκρα
1 %
των γυναικών εμφανίζουν κληρονομική φαλάκρα πριν από την εμμηνόπαυση, μερικές φορές σε νεαρή ηλικία
1 %
των γυναικών πάσχουν από την πάθηση γυροειδής αλωπεκία, η οποία προκαλεί φαλάκρα
1 %

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Δεν υπάρχει μέρος του σώματος που να επηρεάζει την αυτοεκτίμηση των γυναικών όσο τα μαλλιά τους. Επομένως, η τριχόπτωση στις γυναίκες έχει μεγάλη επίδραση στην αυτοπεποίθηση. Η φαλάκρα στις γυναίκες δεν είναι (ακόμη) αποδεκτή. Για παράδειγμα, ένας φαλακρός άντρας μπορεί να είναι τηλεπαρουσιαστής δίχως πρόβλημα, ενώ μια γυναίκα που έχει φαλάκρα όχι.

Σοβαρές επιπτώσεις

Αν ως γυναίκα έχεις να αντιμετωπίσεις την τριχόπτωση, τότε η επίδραση στη ψυχολογία σου μπορεί να είναι μεγάλη. Μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες, όπως ανασφάλεια για την εμφάνιση, δυσκολίες στην εδραίωση κοινωνικών επαφών ή ακόμα και κατάθλιψη.

γυναικεία τριχόπτωση αντιμετώπιση

Τριχοπτωση - Τι ειναι φυσιολογικο;

Η ανάπτυξη των μαλλιών γίνεται σε τρεις φάσεις: μια φάση ανάπτυξης, μια φάση μετάβασης και μια φάση ηρεμίας. Τουλάχιστον το 85% των μαλλιών μας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Χάνουμε το υπόλοιπο 15% των μαλλιών στις δύο επόμενες φάσεις.

Συχνότητα τριχόπτωσης

Μέχρι την ηλικία των τριάντα ετών, η απώλεια μαλλιών έως και πενήντα τρίχες την ημέρα είναι φυσιολογική. Μέχρι την ηλικία των πενήντα ετών, η απώλεια έως και ογδόντα τριχών την ημέρα είναι φυσιολογική και μετά την ηλικία των πενήντα έως και εκατό τρίχες την ημέρα. Δεν παρατηρείς και βλέπεις φυσιολογική καθημερινή τριχόπτωση γιατί συμβαίνει διάσπαρτα στο κεφάλι και όχι τοπικά.

Τριχόπτωση ανά ηλικιακή κατηγορία

<30 ετών: 50 τρίχες ανά ημέρα
<50 ετών: 80 τρίχες ανά ημέρα
>50 ετών: 100 τρίχες ανά ημέρα

Φρυδια

Η φυσική αναδόμηση των φρυδιών δεν ήταν δυνατή μέχρι πρόσφατα. Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μαλλιών προσφέρει τώρα αυτή τη δυνατότητα, μια οριστική λύση με όμορφα, φυσικά αποτελέσματα. Κατά την αναδόμηση των φρυδιών, είναι σημαντικό να εμφυτεύονται οι τρίχες στο σωστό σχήμα και κατεύθυνση. Οι δερματολόγοι μας ειδικεύονται σε αυτό.

Τι πρεπει να γνωριζετε

Συχνά οι γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους αραιώνουν, αλλά δεν φαίνονται κενά σημεία. Η τριχόπτωση θεωρείται τότε -ακόμα και από τους γενικούς ιατρούς- ως αισθητικό πρόβλημα. Ωστόσο, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η φαλάκρα μπορεί να προκαλέσει μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Για πολλές μορφές φαλάκρας, η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μαλλιών (HST) προσφέρει μια λύση, με όμορφο, φυσικό αποτέλεσμα. Εκτός από το αποδεδειγμένο αισθητικό αποτέλεσμα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι σημαντικός παράγοντας για τα άτομα που υποβάλλονται σε HST.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της αιτίας της τριχόπτωσης και την επιλογή μιας θεραπείας. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, χωρίς καμία δέσμευση, με έναν από τους δερματολόγους μας, εξετάζουμε λεπτομερώς την προσωπική σας κατάσταση και τις επιθυμίες σας. Μαζί με τον δερματολόγο, συζητάτε τις επιλογές και τις προσδοκίες σας. Με βάση αυτό, θα λάβετε ένα ατομικό σχέδιο θεραπείας.